Enhedslistens vision for fremtidens Lolland
I 2035 ser Lolland Kommune helt anderledes ud.
Vi er lykkedes med at omsætte den grønne omstillings store momentum til et nyt erhvervslandskab og et mangfoldigt og attraktivt arbejdsmarked.
Arbejdsmarkedet er mangfoldigt, idet det rummer både store og små virksomheder. Ved siden af de store virksomheder findes en skov af små, innovative virksomheder. Arbejdsmarkedet er attraktivt, idet der er opstået en erhvervskultur, som har øget fokus på medarbejdernes medindflydelse og medejerskab.
Et godt arbejdsmiljø har ført til en bedring af befolkningens sundhed generelt såvel som til nye standarder for en bæredygtig turisme, der hverken nedslider naturen eller turismeerhvervets ansatte medarbejdere.
Der er kommet flere borgere til, og undersøgelser peger på, at det primært skyldes fire forhold, nemlig de rige muligheder for et meningsfuldt arbejdsliv, et varieret udbud af skoler med hver deres positive og særegne ry samt levende lokale miljøer i byerne og på landet. Hertil kommer, at der er etableret kollektiv transport, der understøtter mobiliteten og giver lige muligheder for borgerne til at deltage i livet uanset hvordan man vælger at bosætte sig.
Kommunerne er blevet enige om, at der bør være billige boliger overalt i landet. Når man mister sit arbejde, bliver syg eller når sin pensionsalder, kan man derfor blive i det område af Danmark, hvor man i forvejen bor og har sit netværk.
Kommunens servicetilbud placeres i samarbejde med borgerne dér, hvor de efterspørges. Retningslinjer for, hvornår daginstitutioner, skoler og plejecentre betragtes som bæredygtige, oplever borgerne som værende tydelige og rimelige. Der er skabt en øget tro blandt kommunens borgere på, at kommunen er medspiller, når borgere etablerer og vedligeholder lokale fællesskaber, om det er i byen eller på landet.
Kommunens servicetilbud udvikles løbende i samarbejde med både borgerne og de medarbejdere, som i deres arbejdshverdag er i direkte kontakt med borgerne. I samarbejdet lægges vægt på at undersøge almindelige såvel som alternative veje at gå. Man graver dybt for at finde de bedst egnede løsninger.
Lolland producerer fortsat vedvarende energi. Solceller placeres primært på tage, hvorfor de større byer hovedsageligt producerer deres egen strøm. Lollands overskudsproduktion af vedvarende energi benyttes i de lokale erhvervsvirksomheder. Borgerne oplever, at de gennem medejerskab af VE-anlæg får del i de økonomiske gevinster, der er forbundet med energiproduktionen.
En exceptionel erhvervsudvikling har gjort Lolland til centrum for dansk produktion af plantebaserede fødevarer. Efterspørgslen efter dansk producerede frugter og grøntsager har bidraget til at skabe grundlaget for en markant øget lokal produktion af disse fødevarer. Udviklingen kan ses med det blotte øje, når man færdes på Lolland, idet traditionelle afgrøder er blevet erstattet af frugt- og grøntsagsafgrøder.
Trafikken over landegrænsen er blevet større, og på begge sider er det almindeligt at tage en smuttur over bæltet. Det går trods alt superhurtigt, når man tager toget mellem Lübeck og Lollands nye togstation, Lolland Syd.
Kommentar til kommuneplanen
Planer og undersøgelser, der er nævnt i nedenstående, skal være offentlige og gennemgå en borgerinddragelsesproces.
Drikkevand
I Lolland Kommune er drikkevand en sparsom ressource. Der kan derfor ikke udarbejdes nye projekter, før der er taget stilling til, hvordan vi undgår overforbrug og forurening af vores vandressource.
Alle nye projekter skal indeholde en plan om, hvor vandet hentes fra.
Der kan ikke udarbejdes projekter med teknisk vand, som bruger drikkevand fra undergrunden som backup, da det vil være uforudsigeligt, hvor meget drikkevand der skal bruges. Vores drikkevand skal først og fremmest bruges til at servicere borgerne.
Lolland Kommune udarbejder og vedligeholder et katalog over metoder til grundvandsbesparelser, der kan implementeres inden for gældende lovgivning. f.eks. regnvand til toiletskyl.
Lolland Kommune skal fremskynde etableringen af boringsnære beskyttelsesområder (BNBO), og dermed opfylde de nationale krav til BNBO.
Sommerhuse
I eksisterende sommerhusområder må husene maksimalt være 180 kvm store inklusiv anneks og garage. Større sommerhuse skal ligge i området for sig selv, hvor der er kloakering og anden infrastruktur tilpasset de store sommerhuse.
Alle swimmingpools, spa-bade med videre skal have afløb gennem et rensningsanlæg og vandet fra disse må dermed ikke smides ud til nedsivning på grunden.
Kloakering
Afløb med spildevand, der er forurenet med fremmede stoffer, som for eksempel vand fra en swimmingpool eller affaldsplads, skal renses, som minimum på niveau med vores moderne rensningsanlæg.
Erhvervsområder
Udviklingen af allerede udlagte erhvervsområder sættes på pause, indtil kommunen, Forsyning med flere har udarbejdet en plan over omkostninger til etablering og vedligehold af infrastruktur som veje og kloakering og merforbrug af andre ressourcer som f.eks. vand og el. Ved etablering af nye erhvervsområder skal der udarbejdes tilsvarende planer, før lokalplaner kan godkendes.
Erhvervsområder udvikles af private investorer for deres regninger og risiko.
Turisme
Turismeudviklingen sættes på pause, indtil der er udarbejdet en plan over omkostninger til etablering og vedligehold af infrastruktur som veje og kloakering og merforbrug af andre ressourcer som f.eks. vand og el.
Vores turismestrategi udarbejdes under hensyntagen til ressourcer som for eksempel vand såvel som mulighederne for udvikling/bevaring af bæredygtig natur.
Udviklingen af den fremtidige turisme skal foregå i hele kommunen under hensyntagen til bevarelse af natur og ressourcer.
Boliger og tilflytning
I Lolland Kommune skal vi planlægge efter, at der er mulighed for at bosætte sig, hvad enten borgerne ønsker at bo i større eller mindre byer eller på landet.
Kommunen skal fremme variation af forskellige boformer såvel økonomisk som indretningsmæssigt. Vi skal finde plads til både tiny houses, parcelhuse, almene boliger, landboliger, husbåde, fællesskaber og villaer.
Boliger skal placeres væk fra støj og luftforurening.
Detailhandel
Detailhandlen i Lolland Kommune skal udvikles med det mål at have levende bymidter og bolignære muligheder for dagligvarehandel. Det betyder helt konkret, at der skal planlægges efter, at der kan være butikker i de mindre byer, og at vi erkender, at der ikke er plads til et aflastningsområde i Maribo jf. planlovens krav i §5n.