Holder Lolland Kommunes turismestrategi vand?
Flertallet i Lolland Kommunes byråd har planer om at skabe et turistparadis på sydlolland med Hoteller, luksus sommerhuse med pool og spa og hvide sandstrande. Det lyder jo forjættende, men holder det vand?
Enhedslisten Lolland er ikke helt sikre på om kommunen nu har vurderet, hvor meget vand det vil kræve for at realisere planen, så vi har sat os ned ved køkkenbordet med regnemaskinen og en bunke papir med rapporter fra Rambøl, Sagsfremstillinger fra byrådsmøder, input fra GEUS og Dansk Naturfredningsforening og hvad vi ellers har kunnet finde af dokumentation.
Vi kommer frem til, at en realisering af planen vil skabe et behov for 600.000 m3 (600 millioner liter) mere vand end det nuværende forbrug.På den baggrund har vi henvendt os til ordførerne for Klima-, energi- og forsyningsudvalget og Transportudvalget i folketinget med en opfordring til at få lavet en vurdering af om projektet så at sige holder vand.
Du kan læse vores henvendelse og vores beregninger her:
Forlandet ved femern – et stort ansvar
Lolland Kommune har bl.a. udarbejdet 2 strategier for kommunens fremtid, der er afhængige af Folketingets accept; Turismestrategien og bosætningsstrategien.
For at disse strategier kan lykkes til fulde, skal Folketinget bl.a. godkende, at forlandet ved Femern-forbindelsen kan benyttes til turismeindustri.
I Lolland Kommunes oplæg har man øjensynligt ikke taget højde for, om de nødvendige grundvandsressourcer er til stede. Det bekymrer os voldsomt, fordi der kan komme til at mangle helt grundlæggende vandressourcer til borgere og virksomheder i Lolland Kommune.
I Lolland kommune er der småt med drikkevand
Igennem de seneste 20 år er der blevet rejst adskillige røde flag[1], fordi udnyttelsesgraden af de lollandske vandressourcer er for høj med deraf følgende begyndende skader (se bilag 2). Lolland har desuden været landbrugsområde i mange år, så der er flere boringer, der er i risikozonen pga. forurening. Heller ikke i Lolland Kommune er der kommet nok frivillige aftaler om beskyttelse.
Store nye krav til mængden af drikkevand
Et konservativt estimat af vandforbruget til forventningerne til turistovernatninger og tilflytning viser, at det kræver mindst 605.000 m3 drikkevand mere. (Se beregninger i bilag 1)
Ud over det forbrug, der kan beregnes, skal der bruges drikkevand til en forventet ny fødevarevirksomhed (HVETI), til nye virksomheder og til øvrig aktivitet afledt af øget tilflytning.
Vandressourcer fra andre kilder rækker ikke
Femern-bælt projektet har en midlertidig tilladelse til at hente i alt 330.000 m3/år fra eksisterende vandboringer. Tilladelsen forventes at ophøre når projektet står færdigt.
Lolland Kommune forventer, at forsyningen kan levere teknisk vand (=renset spildevand) til nye virksomheder i Lolland Kommune[2]. Kommunen forventer, at drikkevand kan anvendes som ”backup”, hvilket vil medføre en betydelig merbelastning af grundvandsressourcerne. Teknisk vand kan ikke bruges i fødevarevirksomheder, i landbruget eller i turismeindustrien.
Undersøg forholdene inden du stemmer for
Vi vil derfor kraftigt opfordre til at du, som ordfører i Folketinget, sikrer dig, at der bliver gennemført en grundig undersøgelse af tilstedeværelsen af de nødvendige drikkevands-ressourcer, inden du evt. stemmer for en frigivelse af forlandet til turisme.
[1] f.eks. i ”VANDBALANCE OG BÆREDYGTIG INDVINDING I LOLLAND KOMMUNE”, Rambøll 2020 (bilag 3)
[2] Forundersøgelse ”Fra spildevand til teknisk vand til power-to-X i Nakskov” Rambøll 2023, bestilt at Business Lolland-Falster